Liszaj

liszaj_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Dziwna wysypka, liszaj?

Tytuł:Dziwna wysypka, liszaj?
Autor:kicia
12.5.2010, 04:52
5 dni temu poczułam dziwne swędzenie na plecach, pomyślałam że uszkodziłam pieprzyk który mam na plecach. Gdy zajrzałam zobaczyłam lekkie otarcie w jego okolicy. Następnego dnia otarcie zamieniło się w pęcherzyki otoczone czerwoną plamą, z dnia na dzień bardziej wyraźną (średnica ok 4 cm). Dołączam zdjęcia z dzisiaj oraz sprzed 2 dni. Byłam u lekarza ogólnego, który zdiagnozował to jako liszaj choć nie był do końca pewny. Przepisał mi Neomycinum TZF oraz maść Laticort. Poprosze o opinię osób które być może z czymś takim się spotkały. Z góry dziękuję.

Autor:hopka
Ze zdjęć to tak trudno coś powiedzieć, ale... Miałam podobne, także swędziało. Nie drap i udaj się do lekarza, ja miałam taką maść robioną na zamówienie. U mnie wywołane to było butami - trampkami przez gumę z których jest stworzona wyskoczyło mi to na stopach. Smaruj maśćmi - mi zeszło.

Autor:mariana
Kilka dni później wysypało mnie również na brzuchu, okazało się że to półpasiec nikomu nie życzę

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Które zwierze szczeka: pies czy kot?

liszaj_ciekawostkigruper salon urody

Ciekawostki

Cera wrażliwa

Do rozwoju cery wrażliwej mogą przyczynić się następujące choroby: kontaktowe zapalenie skóry, atopowe zapalenie skóry, trądzik, trądzik różowaty oraz wypryskowe zapalenie skóry.

Czy wiesz, że...

Wysypka

Wygląd, postać wysypki zależy przede wszystkim od przyczyny jej powstania oraz umiejscowienia. Najczęstszą formą wysypki są czerwone plami w okolicach szyi.

Polecamy

Pielęgnacja twarzy
Pielęgnacja twarzy powinna rozpocząć się od jej mycia, najlepiej spienionym mydłem, które usunie zanieczyszczenia, nie powodując przy tym zbytniej utraty wilgoci.

Metamizol sodowy jest uważany za jeden z najsilniejszych niesterydowych leków przeciwbólowych (analgeticum). Wykazuje silniejsze działanie przeciwgorączkowe (antipyreticum) niż salicylany, jednak wg wielu autorów słabsze niż aminofenzon. Ponadto metamizol odznacza się słabymi właściwościami rozkurczającymi oraz uspokajającymi. Mechanizm działania metamizolu sodowego polega na hamowaniu aktywności cyklooksygenazy prostaglandynowej w ośrodkowym układzie nerwowymi. Pyralgina jest zaliczana do niesteroidowych leków o działaniu przeciwzapalnym, które w swoim składzie mają metamizol sodowy.